You are here

Suurstoffi

© Zug Estates
Suurstoffi

There where pure oxygen was once produced in a centrally located area of Risch-Rotkreuz, the sustainable and car-free conceived Quartier Suurstoffi offers space for around 1,500 residents and up to 3,000 workplaces. In the first phase of construction, a composition of differently formed cubic volumes arises not far from the railway station. Upon completion, the differentiated, sculptural building complex meanders along the tracks.

The three independent volumes differ in their proportions, materials, and color. The design and functional diversity lends the ensemble a playful lightness. The complex functions like a self-sufficient microcosmos in which the different uses are stacked on top of and wedged into each other. The easternmost building houses the Swiss headquarters of Novartis; the other two buildings offer a mix of housing types and workspace. The 87 apartments - from the multi-room apartment to the penthouse - allow a broad spectrum of varied forms of living through individualized floor plans. Recessed balconies and greened roof gardens complement the biodiversity of the surrounding landscape and create a special atmosphere.

Year
2013
Country
Switzerland
Category
Mixed Use, Office, Residential, Urban Design
Project website
© Zug Estates
© Zug Estates
© Zug Estates
© Jan Bitter
© Jan Bitter
© Jan Bitter
© Walter Mair
© Jan Bitter
Floor plan level 03
Longitudinal Section